Persbericht – Oranjemarkt 2022

PERSBERICHT

Al enkele weken komen bij ons vragen binnen over de Oranjemarkt. Wij konden daar helaas nog geen antwoord op geven, tot vandaag. Vandaag is, na uitvoerig overleg intern en met Gemeente Etten-Leur, het definitieve besluit gevallen dat het voor ons niet meer haalbaar is om de Oranjemarkt te blijven organiseren.

In 2016 hebben wij op verzoek van Gemeente Etten-Leur het stokje overgenomen voor organisatie van de Oranjemarkt van de voormalig organisator, stichting STEP. De belangrijkste voorwaarde van Gemeente Etten-Leur is altijd geweest om er een veilig en gecoördineerd evenement van te maken. We hebben met ons hele team, scouting Lambertus, verkeersregelaars en de gemeente veel tijd gestoken om dit te bereiken in de daaropvolgende jaren. Wij moeten helaas concluderen dat de kosten enorm veel hoger blijken te zijn dan vooraf ingecalculeerd.

De Oranjemarkt is een erg leuk, populair en zeer drukbezocht evenement, dat wij zo lang mogelijk voor de inwoners van Etten-Leur in stand hebben willen houden. Echter, de kosten die de organisatie van dit evenement met zich meebrengt zijn dusdanig hoog dat dit voor een commercieel bedrijf in de huidige tijd niet haalbaar is.

De laatste editie van de Oranjemarkt in 2020 heeft uiteindelijk niet plaats kunnen vinden, maar de complete organisatie was al wel gereed en bijbehorende kosten waren al gemaakt. We hebben ervoor gekozen om alle deelnemers hun inschrijfgeld terug te storten. Aangezien de Oranjemarkt door het hoge kostenplaatje geen reserve heeft, zijn dit soort zaken niet op te vangen.

We hebben in samenspraak met de gemeente alle alternatieven bekeken, maar zijn helaas toch gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat het evenement enkel haalbaar is voor bijvoorbeeld een stichting. Met veel spijt moeten wij dus laten weten, dat wij per direct niet langer de organisatie van de Oranjemarkt voor onze rekening kunnen nemen.

Gemeente Etten-Leur bekijkt op dit moment of en hoe een mogelijk alternatieve invulling van Koningsdag mogelijk is. Burgemeester Miranda de Vries: “Een oranjemarkt hoort traditioneel gezien echt wel een beetje bij Koningsdag. Na twee jaren Corona lijkt er eindelijk weer wat ruimte te zijn voor evenementen. Het is natuurlijk kort dag, maar we gaan creatief aan de slag om te kijken hoe we er samen met en voor onze inwoners een feestje van kunnen maken. We hopen hierover snel wat meer te kunnen vertellen”.

Etten-Leur, 2 maart 2022
Arto Laros Events